Att välja det bästa webbhotellet

“Vilket är det bästa webbhotellet som står ut från massan och är överlägset alla andra?”

Kort svar: Det finns inget sådant. Visst finns det många bra aktörer som är bättre än andra, men att utse det absolut bästa webbhotellet för alla personer, företag och situationer är svårt. Vi har försökt, men det kommer till slut ned till faktumet att varje specifik situation kräver olika prestanda.

Bästa webbhotellet för små hemsidor

Vi har varit aktiva med hemsidor sedan sent 00-tal och har därför hunnit testa en hel del hosts. Enligt våra egna erfarenheter är att de flesta webbhotell klarar av att hosta små hemsidor på ett bra sätt. Det är ingen superstor skillnad på om du använder Misshosting, Surftown eller Web10 när det kommer till själva prestandan. Det skiljer sig däremot när det kommer till andra faktum, som upptid och främst support. Alla webbhotell vi har med i vår prisjämförelse är rekorderliga företag som håller uppe sina hemsidor 99.9% av tiden. Det finns många skojare i branschen som lovar sådana tider, men inte håller det.

Angående supporten finns det som sagt stora skillnader, även mellan de tre nyss nämnde företagen. Ofta, men inte alltid, har mindre webbhotell bättre support & service än stora. Visst kan stora ha längre öppettider för frågor och svar, men de är också mindre tillmötesgående och personliga. Trots detta har Misshosting klanderfri support sju dagar i veckan. De hjälper dig med DNS-inställningar, domänfrågor och allt annat du kan tänkas behöva hjälp i.

Misshosting logga som är det bästa webbhotell för små hemsidor.

Billigaste webbhotellet för större hemsidor

Större, mer komplexa hemsidor kräver mer än simpel delad hosting. Ofta är en virtuell server det första steget efter delad hosting. De flesta företag klarar sig bra med en virtuell server, men börjar det knaka i systemet även där krävs en dedikerad server. Med en dedikerad server får du en helt egen (därav namnet dedikerad) server som bara används till att hålla uppe din hemsida. Detta betyder att ingen annan använder din datakraft och du får helt enkelt mycket mer prestanda. Sen är det såklart stor skillnad mellan olika servrar. En dedikerad server från 2009 är klart sämre än vilken delad hosting som helst 2017. Samtliga webbhotell vi arbetar med här på Jämförwebbhotell.nu har den senaste tekniken som levererar riktigt bra datakraft.

Av sveriges webbhotell med dedikerad server är det Inleed som är det bästa webbhotellet och klart billigast.

Ett webbhotell är komplext system som håller uppe din hemsida mot internet

 

Hur du kan driva trafik till din nya hemsida

“Hur kan jag få klick till min nya hemsida?” är en vanlig fråga som vi ofta får från våra användare. I denna artikel kommer vi dela med oss av 8 genomförbara tips för att driva trafik till din nya hemsida.

1. Börja på en email-lista

Mer än 75% av de som besöker din hemsida kommer aldrig se den igen. Detta är varför du borde börja bygga en mail-lista. Email ger dig direktkontakt med dina användare och är mycket mer effektivt än något annat verktyg för marknadsföring idag.

2. Installera Yoast SEO Plugin

Om du inte redan har gjort det så borde du installera och börja använda ett plugin vid namn  Yoast SEO. Det är det mest fullpackade hemside-plugin-programmet. Det hjälper dig inte bara med att lägga till meta-taggar, det kan även lägga till Facebook OpenGraph, Twitter cards, XML Sitemap, Breadcrumbs, och så mycket mer.

 

3. Gör dina blogginlägg så bra som möjligt

Lägg tid på att förbättra varenda ett av dina blogginlägg på din hemsida. Yoast SEO innehåller ett verktyg för att granska dina inlägg, detta ger då en viss SEO poäng till dina inlägg baserat på dina nyckelord. Följ sedan rekommendationerna för att förbättra varje inläggs SEO poäng så gott du kan.

4. Gör intern länkning till en vana

Undrar du någonsin varför alla framgångsrika bloggar länkar till deras egna gamla artiklar och inlägg? Intern länkning hjälper sökmotorerna att förstå hur viktigt ditt innehåll är och hur det hör ihop med andra delar av din hemsida. Länka till dina inlägg och sidor i alla dina blogginlägg. Detta ger dig en fördel i den generella SEO poängen över din hemsida.

5. Gör delning enkelt

Sociala medier är en viktig trafikkälla för alla hemsidor. Det är därför även de mest populära hemsidorna fokuserar på att göra delning enklare för deras användare. Det finns väldigt många olika plugins som låter dig lägga till flera olika sociala medier. Dock kan dessa plugins göra din hemsida segare.

Floating Social Bar gör delning enklare fast utan att din hemsida blir seg. Den lägger till en svävande sociala-medier bar i den övre kanten av dina inlägg.

6. Engagera användarna i sociala medier

Den sociala delen av internet är där din målgrupp hänger och pratar om de ämnen som är relaterade till din bloggkategori. Det du behöver göra är att leta rätt på dessa användare och delta i dessa konversationer. Tala med dessa användare och var med i diskussioner om ämnen som rör din blogg.

7. Dela gamla inlägg

Twitter är stället där alla konversationer händer. Det pågår hela tiden någonting. Detta betyder att dina tweets endast visas i några minuter innan de blir ersatta med andras tweets.

Du kan inte twittra hela tiden bara för att. Som tur är så kan du enkelt göra så att din WordPress sida automatiskt delar dina gamla inlägg under jämna intervaller.

8. Gör din hemsida så snabb som möjligt

Ingen gillar en seg hemsida. Snabbare hemsidor föredras inte bara utav användarna utan även av sökmotorerna. Men, du kommer upptäcka att din WordPresshemsida kommer kännas långsammare efter installationen av några plugins och några bilder. Undersök din hemsida med Google Page Speed och följ de rekommendationer de ger dig.

Du kan börja med att installera ett plugin såsom W3 Total Cache eller WP Super Cache. Försäkra dig om att du tillåter gzip kompression.

Därefter så behöver du göra bilderna redo för webben. Vi rekommenderar även att använda en CDN service såsom MaxCDN för att på ett dynamiskt sätt presentera bilder.

 

Tips för en säker WordPress-hemsida

En webbplats kräver mycket jobb. Det är underförstått. Därför finns det knappt något som svider mer än att se sin webbplats gå förlorad till hackare och annat skumt. Det är förvånansvärt få som överhuvudtaget reflekterar över säkerheten på sin sida. Lägger man ner runt 30 minuter kan man däremot skydda sig mot de allra flesta attacker.

Nedanför hittar du några snabba steg du kan ta för att öka säkerheten på din WordPress-sajt.Säker WordPress

 • Uppdatera alltid.
  WordPress jobbar aktivt med att uppdatera sitt CMS just för att få bort hål i säkerheten. Att alltid använda sig av den senaste versionen är ett av de enklaste sätten att vara säker mot intrång. Vid varje uppdatering redovisar de vilka säkerhetshål som är fixade, därför kan de vara smart att uppdatera direkt innan de skumma typerna får nys om hur de kan ta sig in på de gamla versionerna.
 • Byt användarnamn och använd ett starkt lösenord.
  Många användare använder sig av standardanvändarnamnet admin som kommer installerat i förväg. Det blir betydligt enklare för en hackare att bara få fram lösenordet än både användarnamn och lösenord. Själva lösenordet är en annan femma. Använd aldrig ett vanligt då det är såklart att hackare prövar dessa först. Exempelvis lösenord, 123456, qwerty, 123abc eller liknande. Du behöver inte ha något superlångt lösenord men se gärna till att det inte finns med på någon lista över vanliga lösenord i alla fall.
 • Utnyttja tvåstegsverifikation.
  Tvåstegsverifiering vid inloggning är väldigt vanligt och är samma princip som Bank-ID. Det räcker inte med lösenord utan du behöver också bevisa att det är du genom att öppna en applikation på telefonen. Försöker någon logga in med lösenord utan att verifiera med mobiltelefonen funkar det inte. Betydligt säkrare alltså.
 • Sätt ett maxantal på inloggningsförsök.
  Ett bra sätt att få bort så kallade brute-force-attacker är att installera tillägget Limit Login Attempts. Då får du ställa in ett visst antal försök varefter användarens IP-adress blockeras från att försöka igen. Det funkar inte för alla typer av attacker men det är gratis, enkelt och skyddar mot mycket.
 • Använd säkra tillägg och teman.
  En del utdaterade och andra inte så välgjorda tillägg och teman öppnar upp för en hel drös med säkerhetshål som kan utnyttjas. Därför är det oerhört viktigt att se till att de är uppdaterade och har goda omdömen innan man börjar använda sig av ett. Vi rekommenderar att bara installera tillägg och teman som finns på WordPress egna bank. De har åtminstone gått igenom en recension av ett dedikerat team.
 • Ta regelbundna backups.
  Ibland kan saker gå åt skogen trots att man har gjort sitt bästa för att vara säker. Då är det en oerhörd lättnad att sitta på en fräsch backup så ingen viktig information går förlorad och man snabbt kan få tillbaka sajten som det var innan. Det finns en hel del tillägg för att ta backups. Vi tycker det smidigaste för att ta och importera backups är All in one WP migration.
 • Använd inte en infekterad dator.
  Du kan ha använt dig av alla möjliga försiktighetsåtgärder men om du sitter på en oupptäckt keylogger spelar det ingen roll. Då spelar inte lösenordets komplexitet någon roll alls. Se därför till att ha ett bra antivirusprogram som regelbundet skannar efter virus. Var också försiktig och tänk efter en extra gång innan du loggar in från någon annans dator.

För att avsluta så kan vi nämna att det inte är hela världen om du inte har världen säkraste webbplats. Så länge du håller dig uppdaterad och har en säkert lösenord går du oftast säker.

Bygga en egen sida med One.com

Är du i situationen att du behöver en hemsida, men känner att all kunskap som krävs är övermäktig. Du kanske inte har någon större teknisk erfarenhet utöver din mobil, sociala medier, tidningar på internet och så vidare. Ett annat scenario är att man faktiskt inte vill sätta sig in i WordPress eller andra webbpubliceringssystem. I vilket fall kan One.com vara någonting för dig.

EGEN HEMSIDEBYGGARE

I samtliga paket hos One.com ingår ett verktyg där du kan bygga din egna hemsida utan att behöva skriva ett enda tecken kod. Genom att logga in på kontrollpanelen och klicka dig vidare till hemsidebyggaren så är du snart igång med din hemsida. Väl där kan du välja mellan vanliga mallar och dra in element som bilder, textfält, menyer, och sökfunktioner vart du vill på sidan. Genom verktyget kan du också enkelt lägga till videos och hantera samt uppdatera sidan när du vill.

One.com erbjuder tre olika prisplaner för webbhotell.

One.coms tre olika prisplaner för webbhotell.

ANNAT SOM INGÅR I WEBHOTELL HOS ONE

När du beställer ett paket med webbhotell hos One.com är det inte bara webbhotell och hemsidebyggare som ingår. Också funktioner som ett-klicksinstallation av WordPress, SSL, obegränsade e-postkonton och obegränsad trafik. Vill du registrera en domän går det bra att göra det via dem, men för .SE-domäner tillkommer 110 kr. Det finns också andra tjänster som erbjuds mot betalning. Exempelvis som deras egna webbshop, som fungerar likt hemsidebyggaren, kostar 80 kr per månad och ett skydd mot hackare kostar 15 kr/mån.

 

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell agerar värd åt din hemsida och tillåter den att synas på internet. Webbhotellet ser till att hela din sida alltid är tillgänglig för besökare till din domän. Det är ungefär som när du själv tar in på hotell – allt finns där och du behöver inte oroa dig. Allt som oftast till ett långt lägre pris också.

Det som krävs för att en hemsida ska finnas på internet är en server där sidan finns och tillgång till internet. Är det en liten och enkel webbsida med få besökare kan du faktiskt hålla den uppe med din egen dator. Då skulle du dock vara tvungen att se till att din dator hade tillgång till el och internet 24/7 och tillräcklig kapacitet. I annat fall behöver du ha ett webbhotell som sköter det åt dig. Det är också enklare och många gånger mer pålitligt att använda sig av ett webbhotell. På ditt webbhotell finns hela din webbsida lagrad – alla bilder, filer, texter, kod och annat som utgör din webbplats. När besökare går in på din sida kommer det skickas förfrågningar till webbhotellet som besvaras och som resultat laddas din sida för besökaren.

Inuti ett webbhotell med massor av servrar.

Såhär kan det se ut hos ett företag som erbjuder webbhotell. Många stora, kraftfulla servrar.

VARFÖR WEBBHOTELL

Det finns flera anledningar, utöver de tidigare nämnda anledningarna, till varför man behöver ha ett webbhotell. Vi listar samtliga nedan:

 • Hastigheten
  Hastighet är A och O. Laddar det längre än 2-3 sekunder kommer besökare börja lämna sidan. Ett webhotell kommer generellt ha långt bättre prestanda än du själv kan få fram, även om du använder dig av billigare paket som exempelvis delad hosting (engelska för webbhotell). Mer om delad hosting och andra lösningar längre fram.
 • Enkelheten
  Hos ett webbhotell kan du exempelvis enkelt få fylla i DNS:er (domain name system) och se över IP-adresser. Behöver du hjälp finns det ofta färdiga guider och/eller support som kan göra det åt dig. Har man inte stort kunskap eller brinnande intresse rekommenderar vi inte att göra det själv.
 • Pålitligheten
  Som kund till ett seriöst webbhotell kan du lita på att din webbsida kommer vara tillgänglig i princip varje sekund året runt.
 • Säkerheten
  Det finns många automatiserade säkerhetsfunktioner hos aktörer som erbjuder sig att ta hand om din webbsida. Det kan exempelvis vara automatiserade backuper, alltså att det med jämna mellanrum tas en säkerhetskopia på hela din webbplats. Denna kan användas ifall någonting oförutsägbart händer med din sida. Hos de allra flesta leverantörerna av hosting sparas kopior av din sida på fler än en server, med hänsyn till risken av serverproblem.
  Andra exempel på säkerhetsåtgärder är skydd mot virus och överbelastningsattacker. Det kan uppfattas som osannolikt att man kommer behöva något av dessa skydd, men har man väl blivit utsatt kan vi lova att man inte kommer fortsätta utan dessa åtgärder.

SKILLNAD PÅ WEBBHOTELL

Fördelarna med ett bra webbhotell mot ett mindre bra är flera. Ett etablerat och seriöst webbhotell erbjuder generellt sina kunder större säkerhet genom nyss nämnda tjänster som automatiserade backuper, brandväggar och olika skydd mot såväl DDOS-attacker som virus.

Andra skillnader kan vara om de erbjuder email-konton, tekniska plattformar (SQL, PHP & CGI) och tillgänglighet i form av support. Idag förväntas webbplatser ha 100 % uptime utan undantag. Skulle du trots allt få problem måste det finnas support nära till hands som kan tillgodose dina behov.

OLIKA TYPER AV WEBBHOTELL

Det finns i huvudsak fyra olika typer lösningar som ett webbhotell erbjuder: delad hosting, virtuell server (VPS), dedikerad server och molnlagring. Alla dessa utgör samma funktion, det vill säga att lagra din sida och ladda upp den för besökare, men skiljer sig i många aspekter. Några av dessa är hastighet, lagringskapacitet, kontroll, pålitlighet och vilka tekniska kunskaper som krävs. Låt oss ta en närmare titt på de fyra olika lösningarna.

DELAD HOSTING

Bild för att illustrera hur delat webbhotell fungerar

VAD ÄR DELAD HOSTING?

Delad hosting betyder att din webbsida kommer använda samma server som många andra sidor. Det kan handla om allt från fem till fem tusen webbplatser, beroende på hur stora de är och hur stor servern är. Oftast kommer alla domäner dela på en gemensam mängd serverkapacitet, och bli tilldelade en del av den. Att dela sitt webbhotell på det här sättet är den klart billigaste lösningen och majoriteten av alla webbsidor använder delad hosting. Det är allmänt sett som det självklara valet för mindre och mellanstora sidor.

Nackdelar: Begränsad förmåga att hantera stora mängder trafik eftersom att din tilldelade kapacitet oftast inte är särskilt stor. Prestanda kan i vissa fall också påverkas av andra webbplatser på samma server och du har ingen root-åtkomst. (krävs för att ändra serverinställningar och installera en del programvara)

Webbhotell som erbjuder delade servrar:

Misshosting, Inleed, One.com, Surftown, Webbdo, Web10

VIRTUELL SERVER (VPS)

Hur en virtuell server fungerar.

VAD ÄR EN VIRTUELL SERVER?

En virtuell server innebär att en fysisk server delas upp i flera virtuella servrar, där varje hemsida använder en egen virtuell server. Det kommer vara flera webbplatser som använder samma fysiska server, men de är långt färre än på den delade versionen. Som användare av en VPS har du root-åtkomst till sitt eget virtuella utrymme och dessutom är säkerheten generellt högre. Rekommenderas för webbsidor som behöver större kontroll men inte är redo att investera i en dedikerad server.

Nackdelar: Även här är det begränsad förmåga att hantera att hantera stora mängder trafik och din sida kan också påverkas av andra sidor på servern.

Webbhotell som erbjuder virtuella servrar

Misshosting, Inleed

DEDIKERAD SERVER

Dedikerad server Dell Poweredge T630.

Dell Poweredge T630 är ett exempel på en kraftfull dedikerad server.

VAD ÄR EN DEDIKERAD SERVER?

En dedikerad server innebär att du hyr en hel server som endast nyttjas till din eller dina sidor. Du får maximal kontroll över din server och webbsida och är fri att använda den på vilket sätt du vill.

Nackdelar: Smakar det så kostar det. Dedikerade servrar är ofta dyra och rekommenderas bara till dem som har stora webbplatser med mycket trafik och/eller vill ha total kontroll.

Webbhotell som erbjuder dedikerade servrar: 

Misshosting, Inleed

MOLNLAGRING
Molnlogga för att visa molnlagring

VAD ÄR MOLNLAGRING SOM WEBBHOTELL?

Molnlagring fungerar som så att en relativt stor mängd servrar är sammankopplade (som ett moln) för att tillsammans vara värd åt ett antal webbsidor. Den totala kapaciteten är väldigt stor i förhållande till det som krävs för att driva sidorna, vilket innebär att det finns nästintill obegränsad förmåga att hantera stora mängder trafik eller oväntade spetsar av trafik.

Nackdelar: Rätt hög kostnad och många gånger får du inte root-åtkomst när du använder molnlagring som webbhotell.

SAMMANFATTNING

Webbhotellet är den avgörande länken mellan din hemsida och internet och det behövs för att din sida ska vara synlig för sina besökare. Ett webbhotell är det självklara valet för dig som har en hemsida eller blogg tack vare att det är enkelt, prisvärt och säkert.

Har du en mindre eller mellanstor sida är delat webbhotell det mest lämpliga i 99 % av fallen. Behöver du mer kraft eller större kontroll kan virtuell server, dedikerad server eller molnlagring vara någonting att överväga.

 

 

Alla plugins du måste ha till WordPress

Plugins (=tillägg) är små program som vem som helst kan göra. De fungerar ungefär som appar gör på din smartphone. De fyller en funktion, vare sig om det är ett redigeringsprogram till dina bilder på den iPhone, eller ett kontaktformulär till din hemsida. Det finns (nästan) alltid ett plugin som delvis, eller helt, löser ditt problem på din sida.

Det finns plugins. Och så finns det plugins. Har du precis skapat en ny hemsida, köpt hosting och använder dig av WordPress kan du få en smärre chock av antalet plugins som finns. Om du funderar på vad WordPress är, eller vill komma igång direkt kan du läsa vår artikel Varför man bör använda WordPress.

I skrivande stund finns det strax under 50 000 st plugins. Majoriteten är helt gratis, medan andra kostar pengar. Här nedan kommer vi lyfta fram de viktigaste och mest användbara av dem.

Plugins till WordPress finns i alla former och storlekar

 1. W3 Total Cache. Ett plugin som “cachar” dina sidor och minimerar html, CSS och javascript. Det gör helt enkelt din sida snabbare och mindre för användarens webbläsare.
 2. Yoast SEO. Tillägget som hjälper dig med all on-page SEO, alltså sökmotoroptimering så att din sida kommer högt upp bland Googles sökresultat. Med Yoast SEO kan du enkelt lägga till titel-attribut, metabeskrivningar och XML sitemaps direkt i din panel på WordPress.
 3. Akismet som blockerar spamkommentarer. Har du otur, och inte har något spamfilter, kommer din sida snart ha hundratals kommentarer av typen “check out naked Nadiya here”.
 4. Contact Form 7 skapar enkla kontaktformulär så att dina besökare kan interagera med dig som ägare av en sida. Väldigt enkelt att sätta upp och vill du se hur det kan se ut så använder vi tillägget under “Kontakt” i menyn.

Det här är fyra grundläggande plugins för din nystartade hemsida. Har du inte köpt webhotell än så spana in vår framsida för mer information i ämnet.

Snygga WordPress-teman – Var finns de?

Som de flesta redan känner till är WordPress det mest populära CMS samt bloggverktyget och av en god anledning. Det finns massor av snygga WordPress-teman och är oerhört användarvänligt. Det är kraftfullt, enkelt och fullt av tillägg och teman. Få andra CMS kommer i närheten av vad man kan göra av sin hemsida med WordPress installerat.

Det första man brukar göra på sin nya WordPress-sajt är att ändra utseendet till något som passar stilen på sidan. Det går att hitta tusentals snygga och bra teman med den inbyggda hanteraren för teman. Även installationen och aktiveringen av temat går snabbt och smärtfritt då. Här kan du söka igenom de teman du kan använda som finns tillgängliga direkt i panelen.

Om du har skapat en hemsida med WordPress tidigare så vet du säkert att det kan vara en del problem med dessa gratisteman. Många funktioner kan vara låsta och ett stort antal teman uppdateras inte längre. Detta kan ställa till stora problem på sikt.

Ett sätt att tackla alla dessa problem enkelt är att köpa ett premium-tema. En av de mest kända marknaderna för detta är ThemeForest. Där kan få riktigt snygga teman för småpengar. Till och med för under hundralappen. Dessa snygga WordPress-teman är framtagna av seriösa företag som vill göra sina kunder nöjda och få bra recensioner. Därför erbjuder de snabba och kontinuerliga uppdateringar samt oftast gratis support i ett halvår. Något som underlättar enormt i min egen erfarenhet när man springer på ett problem. Vilket brukar hända titt som tätt när man håller på att ta fram en hemsida.
Snygga WordPress-teman

Dessa professionella och snygga WordPress-teman brukar innehålla en mängd funktioner som kan vara väldigt användbara. Till exempel så brukar en site builder(hemsidobyggare) ingå i vissa vilket underlättar något enormt. På ThemeForest så kan du hitta teman till alla sorters hemsidor. Ofta framtagna för specifika syften.

Den viktigaste punkten och största fördelen med ett professionellt WordPress-tema är att det blir mycket snyggare. Besökare kommer att uppskatta sidan mer. Behöver du ett bra webbhotell för WordPress kan du kika på vår framsida. Alla vi har listat erbjuder installation på några klick.

Varför man bör använda wordpress

Många undrar varför man borde överväga att använda WordPress. Är inte min webbsida tillräckligt bra ändå? Varför ska jag byta till WordPress? Om du ställer dig dessa frågor, eller bara är allmänt intresserad, har du kommit rätt. I den här artikeln har vi sammanställt ett par anledningar till varför du bör använda WordPress, hur du kan använda WordPress och vilka som använder WordPress.

Vill du använda WordPress? Såhär ser deras logga ut!

En vanlig missuppfattning hos många är att WordPress bara är en bloggplattform. Även om det var sant förr så är det väldigt långt från sanningen idag. WordPress har utvecklats under åren till en mångsidig CMS (Content Management System = innehållssystem). Du kan fortfarande använda WordPress till att skapa en enkel blogg, men idag kan du också skapa fullt fungerande webbplatser och mobila applikationer.

Dens största fördelen med WordPress är att det är enkelt att använda och flexibelt nog att göra i princip vad som helst. Det är den främsta anledningen till varför WordPress har blivit så pass populärt som det är. En färsk studie visar att över 27 % av alla webbsidor på internet drivs med hjälp av WordPress.

Låt oss ta en titt på varför man ska använda WordPress.

WordPress är simpelt och öppet

WordPress är ett gratisprogram, och det betyder att du kan ladda ned, installera, använda och modifiera det helt utan kostnad. Du kan använda det till vilken typ av webbsida som helst. Det är  också så kallad open source, alltså att källkoden som programmet är skapat av är tillgängligt för alla att studera, modifiera och utveckla.

Teman är en av fördelarna med WordPress. Du kan välja och vraka bland över 2000 gratis och välfungerande teman. Är du beredd att betala kan du bläddra igenom ytterligare 6000+ teman för att hitta guldkornet för din sida.

Även tilläggen är intressanta. Vad du än vill ta reda på eller göra med din sida så finns det ett tillägg, eller plugins som de också kallas, som hjälper dig. Vill du exempelvis ha detaljerad information om vilka som besöker din wordpress-sida? Ladda ner tillägget WP Statistics så kan du få fram mer information om besökarna än du trodde var möjligt. Det finns även kanonbra plugins för sökmotoroptimering, kontaktformulär, backups, säkerhet och caching. I skrivande stund finns det över 47 500 unika tillägg till wordpress.

Det enda som krävs för att använda WordPress till din sida är en domän och ett webbhotell. Vi rekommenderar att använda antingen Misshosting eller XXX för att båda två erbjuder gratis domäner till sina kunder och 75% rabatt på webbhotellen. Spana gärna in vår artikel om webbhotell.

opensource-logga

Karaktären av open source medför att WordPress underhålls och utvecklas av en stor grupp volontärer som gör det av sitt intresse för ett öppet och användarvänligt internet. Vem som helst kan bidra till WordPress genom att svara på supportfrågor, skapa tillägg och teman, översätta WordPress och dokumentera uppdateringar.

Genom att använda WordPress blir du en del av den gemenskapen. Du får gratis hjälp av andra i gemenskapen, ladda ner gratis tillägg och teman, och när du har skrapat ihop lite erfarenhet av WordPress kan du också hjälpa andra.

WordPress är flexibelt med teman och tillägg

Wordpress teman och tillägg

 

De flesta som använder WordPress är varken programmerare eller webbdesigners. Faktum är att majoriteten av alla som börjar använda WordPress har ingen tidigare erfarenhet av att designa webbsidor.

Anledningen till varför WordPress är den ideala lösningen är för att det finns tusentals färdiga teman som kan göra din webbsida att se ut precis hur du vill. Det finns ett WordPress tema till precis allt. Nästan allt iallafall. Oavsett om du vill ha ett tema för fotografier, magasin, portfolio eller e-butik så finns det ett sådant tema.

WordPress teman är enkla att skräddarsy tack vare att många av dem har inbyggda kontrollpaneler fulla av alternativ. Du kan enkelt byta färger, ladda upp din logga, byta bakgrund, skapa stilrena bildspel och göra andra häftiga saker med din webbsida utan att någonsin behöva skriva en enda rad kod.

En annan faktor som gör WordPress väldigt flexibelt är alla tillägg som finns att ladda ned. Det finns tusentals tillägg, både gratis och exklusiva, precis som teman. Dessa tillägg kan inte bara bara göra din webbsida mer funktionell, utan också skapa en helt ny plattform på din WordPress sida. Vi kommer skriva en artikel om vilka tillägg vi använder så snart vi har tid!

WordPress är sökmotorvänligt

Koden bakom WordPress av hög kvalitet och lättförståelig för sökmotorerna (Google). Detta gör att Google oftast kommer värdera din WordPress-sida som mer auktoritär än om du inte hade använt WordPress.

Du kommer alltså en bra bit på vägen mot Googles förstaplats genom att välja WordPress, men det finns mer att hämta. Det finns otaliga SEO-plugins (sökmotoroptimeringstillägg, långt ord..) som hjälper dig med resten som krävs för att komma högt upp på Google. Två av dessa är Yoast SEO och SEO Wizard.

WordPress är enkelt att hantera

WordPress har en inbyggd uppdaterare som tillåter dig att uppdatera dina teman och tillägg från kontrollpanelen. Du får också notiser om när det finns en ny version av WordPress tillgängligt, så att du genom ett enda klick kan uppdatera hela systemet. Du kan också hålla hela din sidas innehåll säkert med automatiserade WordPress backups.

WordPress är tryggt och säkert

Wordpress är säkert om du använder WordPress loginsida

WordPress är utvecklat säkerhet i åtanke för att det ska vara tryggt och säkert att använda på alla typer av webbsidor. Emellertid kan internet, precis som den ‘vanliga’ världen, vara en osäker plats

Det finns inkräktare som gärna skulle lägga sina vantar på så många sidor som möjligt. För att undgå detta kan du exempelvis endast tillåta tre felaktiga lösenordsförsök innan din kontrollpanel blir låst.

WordPress kan hantera olika typer av media

När du använder WordPress är du inte bara begränsad  till att använda dig av text. Det finns inbyggda hjälpmedel för att hantera bilder, ljudfiler och videor. Du kan också använda WordPress till skapa och hantera dokument av olika typer.

WordPress stödjer oEmbed vilket betyder att du kan bädda in Youtube-videor, Instagram-bilder, Tweets och ljud från Soundcloud genom att bara kopiera in URL:en direkt i ditt inlägg på din sida.


Vi hoppas att den här artikeln svarade på några av dina frågor om varför du borde använda WordPress. Det bästa sättet att upptäcka alla fördelar med WordPress är såklart genom att använda det själv. Ge det ett försök och låt oss gärna veta vad du tycker i kommentarerna nedan.

Varför ett snabbt webbhotell behövs

Snabbheten hos en webbplats spelar större roll än vad man kan tänka sig. En genomsnittlig besökare brukar endast låta en hemsida ladda i tre sekunder innan den ger upp och kryssar sidan. Detta är en av anledningarna till varför det kan vara värt att betala några kronor extra och vara säker på att man minskar svarstiden från servern. Du vill väl inte att hälften av dina potentiella besökare aldrig hittar fram?
Laddningsstapel
En annan stark anledning till att försöka ha en så snabb hemsida som möjligt är Google. Det kanske låter konstigt men när Google bestämmer vilka sidor som ska ligga vart bland sökresultaten så är en bidragande faktor just snabbheten. Självklart är det massor av andra faktorer som spelar in också som exempelvis, relevans, säkerhet och hur omtalad en webbplats är. Att hantera dessa faktorer brukar kallas för sökmotoroptimering eller SEO.

Läs mer

Vad ska man välja för webbhotell?

Det blir allt vanligare för privatperson och företag att köpa plats på ett webbhotell inom Sverige. Detta kallas att hosta (från engelskans hosting) sin hemsida. Det är en ständigt växande marknad som lockar fler kunder dag för dag. I rapporten Svenskarna och internet har det visat sig att år 2000 så använde bara ungefär 50 % av den svenska befolkningen internet regelbundet. En siffra som idag nästan ligger på 100 %. Detta har givetvis ökat antalet hemsidor i Sverige lavinartat och behovet av webbhotell har aldrig varit högre.

Tabell över daglig internetanvändning

Här är en tabell hämtad ifrån soi2016.se som följer utvecklingen av daglig internetanvändning hemma från 2007.

Hur vet man vilket webbhotell man behöver?
För att veta vad du själv behöver så är det bra att tänka sig sin färdiga hemsida. Hur mycket utrymme behövs? Är det exempelvis en hemsida med mycket text och lite medier behövs inte alls mycket utrymme. Kommer du ha tusentals besökare varje dag så behöver du givetvis mer trafik än om du bara ska ha några stycken. Om man tar JämförWebbhotell.nu som exempel så är det en väldigt liten webbplats. På så sätt att den tar upp relativt lite utrymme. Alltså behöver vi inte något värstingpaket utan skulle klara oss med ett riktigt billigt webbhotell och deras minsta paket.

Support på webbhotell

Samtidigt är detta inte den enda webbsidan vi har, och därför vi har beslutat att använda oss av ett dyrare paket där vi kan samla alla webbplatser vi äger på samma plats. För oss är även support oerhört viktigt och vi vill gärna ha svar så snabbt som möjligt om någonting skulle strula. Av vår egen erfarenhet så har Miss Hosting ett av de snabbaste och bästa supportteam och det är en stor anledning till att vi har ett paket där.

Vill du ha hjälp med vad för webbhotell du ska ha? Det är därför vi finns. Ta en titt på vår lista som vi ständigt försöker uppdatera för en överblick. Om du sedan klickar på läs mer så får hittar du en mer djupgående recension av vilka för- och nackdelar du kan förvänta dig.

Det var allt för detta inlägg, vi hoppas du lärt dig ett och annat om webhotell & hosting.