Tips för en säker WordPress-hemsida

En webbplats kräver mycket jobb. Det är underförstått. Därför finns det knappt något som svider mer än att se sin webbplats gå förlorad till hackare och annat skumt. Det är förvånansvärt få som överhuvudtaget reflekterar över säkerheten på sin sida. Lägger man ner runt 30 minuter kan man däremot skydda sig mot de allra flesta attacker.

Nedanför hittar du några snabba steg du kan ta för att öka säkerheten på din WordPress-sajt.Säker WordPress

 • Uppdatera alltid.
  WordPress jobbar aktivt med att uppdatera sitt CMS just för att få bort hål i säkerheten. Att alltid använda sig av den senaste versionen är ett av de enklaste sätten att vara säker mot intrång. Vid varje uppdatering redovisar de vilka säkerhetshål som är fixade, därför kan de vara smart att uppdatera direkt innan de skumma typerna får nys om hur de kan ta sig in på de gamla versionerna.
 • Byt användarnamn och använd ett starkt lösenord.
  Många användare använder sig av standardanvändarnamnet admin som kommer installerat i förväg. Det blir betydligt enklare för en hackare att bara få fram lösenordet än både användarnamn och lösenord. Själva lösenordet är en annan femma. Använd aldrig ett vanligt då det är såklart att hackare prövar dessa först. Exempelvis lösenord, 123456, qwerty, 123abc eller liknande. Du behöver inte ha något superlångt lösenord men se gärna till att det inte finns med på någon lista över vanliga lösenord i alla fall.
 • Utnyttja tvåstegsverifikation.
  Tvåstegsverifiering vid inloggning är väldigt vanligt och är samma princip som Bank-ID. Det räcker inte med lösenord utan du behöver också bevisa att det är du genom att öppna en applikation på telefonen. Försöker någon logga in med lösenord utan att verifiera med mobiltelefonen funkar det inte. Betydligt säkrare alltså.
 • Sätt ett maxantal på inloggningsförsök.
  Ett bra sätt att få bort så kallade brute-force-attacker är att installera tillägget Limit Login Attempts. Då får du ställa in ett visst antal försök varefter användarens IP-adress blockeras från att försöka igen. Det funkar inte för alla typer av attacker men det är gratis, enkelt och skyddar mot mycket.
 • Använd säkra tillägg och teman.
  En del utdaterade och andra inte så välgjorda tillägg och teman öppnar upp för en hel drös med säkerhetshål som kan utnyttjas. Därför är det oerhört viktigt att se till att de är uppdaterade och har goda omdömen innan man börjar använda sig av ett. Vi rekommenderar att bara installera tillägg och teman som finns på WordPress egna bank. De har åtminstone gått igenom en recension av ett dedikerat team.
 • Ta regelbundna backups.
  Ibland kan saker gå åt skogen trots att man har gjort sitt bästa för att vara säker. Då är det en oerhörd lättnad att sitta på en fräsch backup så ingen viktig information går förlorad och man snabbt kan få tillbaka sajten som det var innan. Det finns en hel del tillägg för att ta backups. Vi tycker det smidigaste för att ta och importera backups är All in one WP migration.
 • Använd inte en infekterad dator.
  Du kan ha använt dig av alla möjliga försiktighetsåtgärder men om du sitter på en oupptäckt keylogger spelar det ingen roll. Då spelar inte lösenordets komplexitet någon roll alls. Se därför till att ha ett bra antivirusprogram som regelbundet skannar efter virus. Var också försiktig och tänk efter en extra gång innan du loggar in från någon annans dator.

För att avsluta så kan vi nämna att det inte är hela världen om du inte har världen säkraste webbplats. Så länge du håller dig uppdaterad och har en säkert lösenord går du oftast säker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *