Varför man bör använda wordpress

Många undrar varför man borde överväga att använda WordPress. Är inte min webbsida tillräckligt bra ändå? Varför ska jag byta till WordPress? Om du ställer dig dessa frågor, eller bara är allmänt intresserad, har du kommit rätt. I den här artikeln har vi sammanställt ett par anledningar till varför du bör använda WordPress, hur du kan använda WordPress och vilka som använder WordPress.

Vill du använda WordPress? Såhär ser deras logga ut!

En vanlig missuppfattning hos många är att WordPress bara är en bloggplattform. Även om det var sant förr så är det väldigt långt från sanningen idag. WordPress har utvecklats under åren till en mångsidig CMS (Content Management System = innehållssystem). Du kan fortfarande använda WordPress till att skapa en enkel blogg, men idag kan du också skapa fullt fungerande webbplatser och mobila applikationer.

Dens största fördelen med WordPress är att det är enkelt att använda och flexibelt nog att göra i princip vad som helst. Det är den främsta anledningen till varför WordPress har blivit så pass populärt som det är. En färsk studie visar att över 27 % av alla webbsidor på internet drivs med hjälp av WordPress.

Låt oss ta en titt på varför man ska använda WordPress.

WordPress är simpelt och öppet

WordPress är ett gratisprogram, och det betyder att du kan ladda ned, installera, använda och modifiera det helt utan kostnad. Du kan använda det till vilken typ av webbsida som helst. Det är  också så kallad open source, alltså att källkoden som programmet är skapat av är tillgängligt för alla att studera, modifiera och utveckla.

Teman är en av fördelarna med WordPress. Du kan välja och vraka bland över 2000 gratis och välfungerande teman. Är du beredd att betala kan du bläddra igenom ytterligare 6000+ teman för att hitta guldkornet för din sida.

Även tilläggen är intressanta. Vad du än vill ta reda på eller göra med din sida så finns det ett tillägg, eller plugins som de också kallas, som hjälper dig. Vill du exempelvis ha detaljerad information om vilka som besöker din wordpress-sida? Ladda ner tillägget WP Statistics så kan du få fram mer information om besökarna än du trodde var möjligt. Det finns även kanonbra plugins för sökmotoroptimering, kontaktformulär, backups, säkerhet och caching. I skrivande stund finns det över 47 500 unika tillägg till wordpress.

Det enda som krävs för att använda WordPress till din sida är en domän och ett webbhotell. Vi rekommenderar att använda antingen Misshosting eller XXX för att båda två erbjuder gratis domäner till sina kunder och 75% rabatt på webbhotellen. Spana gärna in vår artikel om webbhotell.

opensource-logga

Karaktären av open source medför att WordPress underhålls och utvecklas av en stor grupp volontärer som gör det av sitt intresse för ett öppet och användarvänligt internet. Vem som helst kan bidra till WordPress genom att svara på supportfrågor, skapa tillägg och teman, översätta WordPress och dokumentera uppdateringar.

Genom att använda WordPress blir du en del av den gemenskapen. Du får gratis hjälp av andra i gemenskapen, ladda ner gratis tillägg och teman, och när du har skrapat ihop lite erfarenhet av WordPress kan du också hjälpa andra.

WordPress är flexibelt med teman och tillägg

Wordpress teman och tillägg

 

De flesta som använder WordPress är varken programmerare eller webbdesigners. Faktum är att majoriteten av alla som börjar använda WordPress har ingen tidigare erfarenhet av att designa webbsidor.

Anledningen till varför WordPress är den ideala lösningen är för att det finns tusentals färdiga teman som kan göra din webbsida att se ut precis hur du vill. Det finns ett WordPress tema till precis allt. Nästan allt iallafall. Oavsett om du vill ha ett tema för fotografier, magasin, portfolio eller e-butik så finns det ett sådant tema.

WordPress teman är enkla att skräddarsy tack vare att många av dem har inbyggda kontrollpaneler fulla av alternativ. Du kan enkelt byta färger, ladda upp din logga, byta bakgrund, skapa stilrena bildspel och göra andra häftiga saker med din webbsida utan att någonsin behöva skriva en enda rad kod.

En annan faktor som gör WordPress väldigt flexibelt är alla tillägg som finns att ladda ned. Det finns tusentals tillägg, både gratis och exklusiva, precis som teman. Dessa tillägg kan inte bara bara göra din webbsida mer funktionell, utan också skapa en helt ny plattform på din WordPress sida. Vi kommer skriva en artikel om vilka tillägg vi använder så snart vi har tid!

WordPress är sökmotorvänligt

Koden bakom WordPress av hög kvalitet och lättförståelig för sökmotorerna (Google). Detta gör att Google oftast kommer värdera din WordPress-sida som mer auktoritär än om du inte hade använt WordPress.

Du kommer alltså en bra bit på vägen mot Googles förstaplats genom att välja WordPress, men det finns mer att hämta. Det finns otaliga SEO-plugins (sökmotoroptimeringstillägg, långt ord..) som hjälper dig med resten som krävs för att komma högt upp på Google. Två av dessa är Yoast SEO och SEO Wizard.

WordPress är enkelt att hantera

WordPress har en inbyggd uppdaterare som tillåter dig att uppdatera dina teman och tillägg från kontrollpanelen. Du får också notiser om när det finns en ny version av WordPress tillgängligt, så att du genom ett enda klick kan uppdatera hela systemet. Du kan också hålla hela din sidas innehåll säkert med automatiserade WordPress backups.

WordPress är tryggt och säkert

Wordpress är säkert om du använder WordPress loginsida

WordPress är utvecklat säkerhet i åtanke för att det ska vara tryggt och säkert att använda på alla typer av webbsidor. Emellertid kan internet, precis som den ‘vanliga’ världen, vara en osäker plats

Det finns inkräktare som gärna skulle lägga sina vantar på så många sidor som möjligt. För att undgå detta kan du exempelvis endast tillåta tre felaktiga lösenordsförsök innan din kontrollpanel blir låst.

WordPress kan hantera olika typer av media

När du använder WordPress är du inte bara begränsad  till att använda dig av text. Det finns inbyggda hjälpmedel för att hantera bilder, ljudfiler och videor. Du kan också använda WordPress till skapa och hantera dokument av olika typer.

WordPress stödjer oEmbed vilket betyder att du kan bädda in Youtube-videor, Instagram-bilder, Tweets och ljud från Soundcloud genom att bara kopiera in URL:en direkt i ditt inlägg på din sida.


Vi hoppas att den här artikeln svarade på några av dina frågor om varför du borde använda WordPress. Det bästa sättet att upptäcka alla fördelar med WordPress är såklart genom att använda det själv. Ge det ett försök och låt oss gärna veta vad du tycker i kommentarerna nedan.

En reaktion på ”Varför man bör använda wordpress

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *